Linköping 15–17 juni
Stångebrofältet

REIN

Speldag: Torsdag 21.00

Allt fram till nu har varit förberedelse. Det REIN har gjort förut har varit ett enda långt crescendo fram till detta ögonblick. Nu är hon redo att släppa lös FREEDOOM. REINs musik utgår från skoningslös elektronik. Hon är inte ute efter att bli någon sorts Messias som kommit för att rädda en döende konstform. Hennes artisteri handlar inte om nostalgi eller tillbakablickar. Finns det något hon kan tänka sig att ta med sig från svunnen tid så är det punkens energi och attityd. Resten är framtid. ”Precis lika mycket som jag vill att min musik ska säga någonting så vill jag också att den ska kännas. Jag gör något som jag känner fattas idag, säger REIN.

På bara sexton månader har REIN lyckats etablera sig som ett svenskt hopp på den internationella scenen. Hon har släppt en EP, gjort en bejublad klubbturné samt synts i Musikguiden, P3 Session och hyllats på flera årsbästalistor. Hon har nominerats tvåfaldigt av både På P3 Guld och Gaffa (bland annat ”Årets nykomling” och ”Årets dans”) och gjorde ett av P3 Guld-galans mest minnesvärda uppträdanden. Singlarna I DON’T GET ANYTHING BUT SHIT FROM YOU och MISSFIT har spelats flitigt i P3. Under sommaren 2016 beskrev Dagens Nyheter REIN som en av årets mest spännande nykomlingar på musikscenen. HYMN skrev ”det går inte att sätta ord på hur mycket vi behöver REIN i gubbväldet 2017” och kallade henne för ”en ostoppbar bulldozer med karisma” efter hennes spelning i Malmö. Men det var då.

På den nya EP:n, som släpps den 19 maj, tar Rein ytterligare ett steg in i kompromisslösheten. Det är ett stenhårt klubb-sound, starka hooks och ett politiskt ställningstagande med stora, viktiga frågor. FREEDOOM handlar om utanförskap, feminism, antikapitalism, antirasism och ställer den viktiga frågan ifall vi verkligen lever i det som sägs vara en demokrati? Det är stora, aktuella frågor i en tid då historien upprepar sig själv. ”Jag fick ju till slut spel efter det amerikanska valet, högervindarna i Europa, Syrienkriget och Brexit. Varför inte vara öppna för helt nya lösningar? Varför inte slopa hela systemet istället för att gå bakåt? Jag tycker iallafall att det är viktigt att

börja prata om det”På FREEDOOM har REIN, tillsammans med producenten Owl Vision, utvecklat sitt sound.

”Jag känner äntligen med den här EP:n att jag får visa vad jag går för och vem jag är. Det kan inte bli mer REIN än så här.”